Mladý cizinec při řešení dopravního přestupku předložil falešný řidičák

Na nemalé problémy si zadělal teprve dvacetiletý cizinec, který po zastavení pro podezření ze spáchání dopravního přestupku předložil strážníkům padělaný řidičský průkaz.

Hlídka městské policie v neděli odpoledne zastavila mladého řidiče, který nerespektoval zákaz vjezdu umístěný u hlavního nádraží v Nádražní ulici.

Mladík předložil ke kontrole své doklady – zahraniční cestovní pas a řidičský průkaz. Jenže hlídka při ověřování údajů potřebných k projednání dopravního přestupku nabyla podezření, že podaný řidičský průkaz je padělaný. Na místo tak strážnici přivolali své republikové kolegy.

Podezření ze spáchání dopravního přestupu hlídka strážníků oznámila správnímu orgánu a případ si dál převzali policisté pro podezření z naplnění skutkové podstaty trestného činu.

Podezření ze spáchání trestného činu

Ačkoliv řízení motorového vozidla bez platného řidičského oprávnění pro příslušnou skupinu vozidel je samo o sobě středně závažným přestupkem za který řidiči bez řidičského oprávnění hrozí nově pokuta až 75 000 Kč a zákaz činnosti až na dobu do 3 let, předložením padělaného řidičáku může řidič naplnit i skutkovou podstatu trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny.

Ta může spočívat i v pouhém užití padělané veřejné listiny jako pravé. Pachatel v takovém případě může být potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti. V případě naplnění i dalších znaků kvalifikované skutkové podstaty může trest dosahovat až hranice deseti let odnětí svobody.